Catalunya perd 100.000 empreses al 2011 i es queda amb 11.000 menys que l’any passat.

7 05 2012

Demografia empresarial de CatalunyaJa està disponible el Butlletí de Demografia Empresarial del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya pel 4t trimestre del 2011, amb el que podem fer balanç dels indicadors de creació i supervivència d’empreses per a tot el 2011.

Un any més, es confirma que la mortalitat empresarial segueix sent superior a la de creació i reactivació d’empreses. Així, aquest 2011, s’ha viscut una reducció del teixit empresarial català en 11.000 empreses, doncs, durant aquest any, més de 100.000 empreses (16%) han hagut de cessar la seva activitat, mentre que només se n’han creat 64.312 (10%)  i se n’han reactivat 25.444 (4%).

taula_butlleti_demografia

Els resultats no varien gaire entre aquests els grans grups, doncs des de cap perspectiva, de sector, forma jurídica i nombre d’assalariats, s’observa una Taxa Neta d’Entrada (TNE) (diferència entre la Taxa Bruta d’Entrada i la Taxa Bruta de Sortida) positiva.

Pel que fa a la rotació empresarial, les empreses amb grau superior són les empreses que tenen una plantilla menor. Això és degut a que tenen taxes brutes d’entrada i de sortida elevades, mentre que en l’altre extrem trobem les empreses amb 50 o més assalariats/ades.

Una vegada més, el sector de la Construcció mostra una alta rotació, de la que en destaca l’elevada mortalitat de les seves empreses, que aquest any s’ha situat entorn a les 20.000 empreses. L’altra gran afectat és el sector de la Indústria, que tot i mostrar una mortalitat inferior a la resta de sectors, no aconsegueix bones xifres de creació ex novo que assegurin el seu pes respecte el conjunt.

Quart trimestre 2011

Pel que fa al quart trimestre de 2011, les baixes d’empreses (26.774) han superat àmpliament les altes més les reactivacions durant el mateix període (22.235).

Tot i que la Taxa Neta d’Entrada ha millorat aquest últim trimestre, del -1,1% al -0,8%, ha sigut durant aquest període de l’any que s’ha produït la major Taxa Bruta de Sortida (4,4%), sent així el mes amb més mortalitat empresarial des del primer trimestre del 2010.

grafic2_butlleti_demografic

Evolució de la taxa bruta d’entrada (TBE), la taxa bruta de sortida (TBS) i la taxa neta d’entrada (TNE) a Catalunya

 

Centre de Reempresa de Catalunya

El Centre de Reempresa de Catalunya considera que aquestes xifres reflecteixen el consum compulsiu d’empreses del nostre país i que cal dedicar més esforços a oferir mecanismes de supervivència als negocis en funcionament, més enllà de fomentar la creació de noves empreses, recurs necessari, però no suficient.

Amb iniciatives com la Reempresa es pretén oferir una solució de continuïtat a aquells emprenedors propietaris que, per diferents motius, vulguin transmetre la seva empresa i passar el testimoni de la propietat i gestió a un nou emprenedor: el reemprenedor.

La Reempresa ofereix, per a tota Catalunya, la possibilitat d’accedir a un únic mercat estructurat i transparent per tal de salvaguardar el patrimoni empresarial del nostre país.

Que no tanqui cap empresa!

No deixeu de consultar el Butlletí al següent enllaç:

Butlletí demografia empresarial 4t trim 2011 [PDF, 204,42 KB.]

Per a més informació, contacteu-nos a info@reempresa.org o a través de www.reempresa.org.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 117 other followers

%d bloggers like this: